Graszoden

Met graszoden een gazon of grasveld aanleggen

Om een mooi gazon of grasveld aan te leggen is het belangrijk om voorbereidingen te treffen aan de ondergrond. De bodem dient egaal en voedselrijk gemaakt te worden.

Afhankelijk van de oppervlakte en toegankelijkheid, gebruiken we grasrollen of Big-Slabs. Grasrollen zijn een vierkante meter per stuk en passen eenvoudig in een kruiwagen. Ze zijn makkelijk hanteerbaar en uitermate geschikt voor de aanleg van gazons met veel rondingen.

Tuinmaaien.nl - graszoden leggen
Graszoden leggen op gevlakte bodem.

Big-Slabs zijn brede, gevouwen graszoden in lange lengtes. Hierdoor zijn ze voor de grotere oppervlakten snel en machinaal te leggen, met als bijkomend voordeel dat er minder naden zichtbaar zijn.

Tuinmaaien.nl legt graszoden die worden gekweekt van een mengsel van Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras. Dit mengsel van soorten gras vormt een speelgazon.

Begroeiing of oud gras verwijderen

Indien er sprake is van begroeiing of een oude grasmat, wordt deze eerst verwijderd. Ongewenst struikgewas wordt verplaatst of verwijderd; een oude grasmat verwijderen we met een graszodensnijder.

Grond frezen

Nadat begroeiing of oud gras verwijderd is, beginnen we met het verfijnen van de grond met een frees. Hiermee hakselen we oude wortels volledig kort, is de bodem makkelijker te bewerken en krijgt de grond meer lucht. Indien nodig wordt er teelaarde toegevoegd.

Tuinmaaien.nl - frezen en vlakken
Grond frezen en bodem vlakken.

Bodem egaliseren

Om een strak gazon te creëren, zullen we na het frezen de ondergrond vlakken, ofwel egaliseren. Tijdens het vlakken walsen we de grond, om zo verzakking op termijn tegen te gaan.

Bemesten

Afhankelijk van de situatie bemesten we de grond met een organische mest (in droge korrelvorm) of met een kunstmest die als specifieke doel heeft de wortelgroei te bevorderen. Dit laatste om u zo spoedig mogelijk van uw gazon te laten genieten.

Gras leggen

Als de ondergrond vlak ligt en bemest is, dan worden de graszoden gelegd. Tuinmaaien.nl legt graszoden die worden gekweekt van een mengsel van Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras.

Om uitdroging van de graszoden aan de randen te voorkomen, leggen we eerst een kader dat dichtgelegd wordt. Vervolgens wordt met een zware roller het gras aangerold om de rollen of slabs aan de bodem vast te drukken.

De pas gelegde graszoden dienen in de eerste weken, met name in droge periodes, regelmatig en ruim gesproeid te worden. De wortels van de graszoden moeten zich gaan hechten aan de bodem. Een goedkoop sproeicomputer tussen kraan en sproeier is raadzaam.

VRAAG OFFERTE AAN